Bokomslaget av 22 | 07 | 11

Mine bidrag til boken “22.07.11 – Fra hat til kjærlighet”

Bokomslaget av 22 | 07 | 11

I dag er det 1 år siden når fredelige Norge ble utsatt for grusomme hendelsen som vi i dag minnes de drepte fra Utøya og regjeringskvartalet.

Kort tid etter grusomme hendelsen i fjor begynte ildsjelen Andreas H. Lunde å vie sin tid til å samle inn fotografier for å dokumentere hendelsen. Han var en av de som opplevde sprengingen av Regjeringbygget på nært hold og var en av de første på stedet og dokumenterte med foto og video.

Andreas annonserte på Twitter at han ønsker å samle inn fotografier og Twitter meldinger fra hendelsen og fram til minnedagen, 25. juli, opprettet også Facebook siden “Minnebok 22.07.11 – Cappelen Damm”. Cappelen Damm ble med på dugnaden for å bidra med å trykke opp minneboken og gi overskuddet av salget til Utøya-fondet.

Jeg fotograferte stemningen få timer etter hendelsen og hvordan dagene i Oslo var unormalt stille. Disse fotografiene sendte jeg inn til dugnaden for å dele det med andre fra grusomme hendelsen.

To av mine fotografier ble plukket og en av de er å finne på helside 145, bildet under, sammen med bildet av Dronning Sonja og kronprinsparet m/ to yngste barna. Den andre på side 147 i litt mindre bilde. Begge bildene ble kreditert i mitt navn.

Mitt bidrag til boken 22 | 07 | 11
En av mine fotografier, til høyre, ble tatt med i boka

Dugnaden tok par måneder på å samle inn og plukke fram fotografier, tweets, Facebook status og taler. Den 7. november ble boken utgitt:

Fredag den 22. juli ble regjeringskvartalet i Oslo og Utøya i Tyrifjorden angrepet. 77 personer ble revet bort, enda flere ble skadd. Tilbake sto familier og venner som hadde mistet sine aller kjæreste – og et helt folk i sorg.

Så kom dagene som forandret Norge. Fra vi fikk nyheten om terroranslaget til vi mandag 25. juli var samlet med blomster i hendene landet over. Heretter het det ”vi”.

Det er et stort og betydelig dugnadsarbeid som ligger til grunn for boken 22.07.11 – Fra hat til kjærlighet, der overskuddet av inntektene i sin helhet går til 22. juli-fondet. Her vises nye og unike bilder fra aviser, byråer og privatpersoner, alle tatt mellom 22. og 25. juli. Sammen med offisielle taler, nyhetskilder og mange av ordene som ble utvekslet på sosiale medier, forteller de historien som fra nå av vil prege oss som nasjon. Gjennom vitnesbyrdene dokumenterer boken det vi aldri må glemme: hvordan vi i disse julidagene bøyde oss i sorg for så å reise oss i samhold.

22.07.11 er en bok laget om den nære fortiden for fremtidens skyld.

Boka er å få kjøpt i bokhandlere til 299 kr og overskuddet går til Utøya-fondet.

Jeg har kjøpt boken privat for å støtte overskuddet og tjener ingenting på å få fotografiene på trykk.